ЗА НАС

група “Балканджи”

Група БАЛКАНДЖИ е основана през есента на 1999 г. от Николай Баровски (клавир) и Кирил Янев (китари).

Идеята за стиловата насоченост и основаването на групата се ражда след дълги експерименти и съвместна работа между двамата в областта на музикален синтез между традиционната рок-музика и елементи на българския фолклор, както и други стилови преливания. Ориентацията е към композиране на авторска музика, която да синтезира тези елементи.

Кирил Янев
Николай Баровски

Първата песен на групата – “Аз тебе, либе, съм залюбил” е записана в домашни условия. С тази песен групата участва през 2000 г. в пролетния конкурс на Националното радио “Хоризонт” – “Пролет 2000”.

Работата на групата се засилва, като същевременно към нея се присъединяват Александър Стоянов (ударни), Владимир Левиев (бас) и Рая Хаджиева (тромпет). Наред с трескавото композиране и записване на демо записи за първия албум, групата участва отново в пролетния конкурс на Националното радио “Хоризонт” – “Пролет 2001” с песента “Крали Марко”, като тя заема първо място в класацията.

Същата година песента “Към таз земя” печели второ място в конкурса “Моята причина да остана в България”.

Провокирани от първото предложение за участие в жив концерт на 29 ноември 2001 г. към групата се включват Спас Димитров (китара), Николай Трайков (ударни) и Христо Пашов (бас), тъй като по това време Александър Стоянов и Владимир Левиев са студенти в чужбина. Започва и сценичната биография на групата.


Спас Димитров
Валентин Моновски

През 2002 г. Николай Баровски и Кирил Янев решават сами да запишат и издадат дебютния албум на групата “Пробуждане”. От тогава до момента има продадени над 1500 копия.

Групата влиза в редовната месечна програма на клуба за авторска музика “О! Шипка” и към нея се присъединява и перкусионистът Калин Христов (Кацко).

През 2003 г. групата записва EP – “Звездица”, съдържащо записи от концертни изпълнения, както и едноименната песен, като предвестник на следващия албум на групата.


В последствие към групата се присъединяват: Валентин Моновски (тамбура, китари, вокали), Явор Пачовски (клавири, вокали), Теодора Тодорова (тромпет, вокали).


Едно от най-забележителните събития за 2006 г. е участието на БАЛКАНДЖИ като подгряваща група на концерта на Култур Шок на 1-ви декември, а през 2007 г., група БАЛКАНДЖИ печели първа награда в конкурса за авторска песен, организиран от SONIC – B.A.N.G.! : Bulgarian Audio Network Guild.

Владимир Левиев
Николай Трайков

2008 година е белязана от няколко важни концерта и събития. На 6-ти март БАЛКАНДЖИ участва в Tangra Mega Live III, отново като подгряваща група на Култур Шок. През лятото групата участва в международния фестивал “Spirit of Bourgas”. На 20-ти ноември БАЛКАНДЖИ участват в друг голям концерт като подгряваща група на Haggard и Exciter.

Краят на 2008 е белязан от изключително важно събитие за групата – нейният нов и дългоочакван албум “Змей”, включващ 11 парчета.

През следващите години групата се концентрира в активна концертна дейност в подкрепа на албума и неговото промотиране. В последвалия период групата намалява концертната и студийна дейност поради лични ангажименти на участниците в нея.

Завръщането на сцената и подновяване на активния живот на бандата се осъществява през 2016 г., когато Балканджи правят концерт в голямата зала на Mixtape5, концерт който е напълно разпродаден.

Явор Пачовски
Серафим Биденев

Групата започва работа и по няколко нови песни като “Камене”, “Бела девойка” и “Дириндака дака”, като тези песни веднага влизат в концертната програма на Балканджи.

Следват няколко знакови участия на бандата – “Wrong Fest”, „Орел на Дунава – гр. Свищов“, „Алтенативни форми на изкуство – гр. Габрово“, „Цвете за Гошо – гр. София“ както и още няколко разпродадени концерта в Mixtape5. През 2018 г. групата издава и нов видеоклип, към песента “Бела девойка”. В момента Балканджи работят по своята нова визия и още нова музика.

Актуален състав на Балканджи:


Кирил Янев – вокали, китара
Николай Баровски – вокали, кавал, синтезатор
Владимир Левиев – бас
Спас Димитров – вокали
Валентин Моновски – вокали, тамбура
Николай Трайков – барабани
Явор Пачовски – синтезатор
Серафим Биденев – гъдулка


Ако желаете първи да научавате новости и информация за концерти на група Балканджи, моля абонирайте се!